Helpt jongeren op weg naar school, werk of dagbesteding

Professionals

Wij werken nauw samen met professionals binnen de scholen en in de hulpverlening. Daarbij staat de jongere altijd centraal.

In Friesland is gekozen om in de hele provincie in te zetten op gezamenlijke doelstellingen en uitgangspunten. Zo proberen we voortijdig schoolverlaten te voorkomen. Daarbij gaat het om:

  • Stay in school
  • Take the next step
  • Back to school

Onze uitgangspunten

  • Alle jongeren zijn bij verzuim of schooluitval in beeld.
  • Jongeren in een kwetsbare positie worden tot de leeftijd van 23 jaar dan wel tot het behalen van een startkwalificatie gemonitord en waar nodig begeleid. Jongeren uit het praktijkonderwijs en speciaal onderwijs worden begeleid naar werk of dagbesteding.
  • Begeleiding is er bij de overstapmomenten tussen school, gemeenten en werk.
  • Er is een eenduidige werkwijze ‘aanpak verzuim 18’.
  • Activiteiten van het onderwijs vanuit de maatregelen ‘Stay in school’ en ‘Take the next step’ zijn, voor zover mogelijk, voor alle jongeren beschikbaar ongeacht hun woonplaats.
  • Gemeenten en onderwijsinstellingen werken zoveel mogelijk op dezelfde manier waarbij het volgende principe geldt: ‘lokaal wat kan, provinciaal wat moet’.
  • Jongeren die zonder startkwalificatie aan het werk gaan, worden gestimuleerd om een BBL-opleiding te volgen. Dit gebeurt in goed overleg met de werkgevers.

Friesland

In onze regio zijn 3 mbo-instellingen gevestigd:

Ga naar scholenopdekaart.nl om alle basisscholen en middelbare scholen in de regio te vinden.

Ga naar lerenenwerkenfryslan.nl voor meer informatie over leren en werken.

Samenwerkingsverbanden

Samenwerkingsverbanden zijn een belangrijke gesprekspartner bij de aanpak verzuim en voortijdig schoolverlaten. De scholen voor primair- en voortgezet onderwijs zijn aangesloten bij een samenwerkingsverband passend onderwijs. Het onderwijsaanbod wordt aangepast op de kwaliteiten en mogelijkheden van leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

Het Doorstroompunt werkt samen met andere meldpunten (rmcdefriesewouden.nl en rmczuidwestfriesland.nl) in de provincie. Samen hebben we een aanpak om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan.

Agendaarrow-linkcalendarcaret-downchevronclose-menuclosecontrastdocumentellipsefacebookframeAanmeldenActueelAfvalAfvalcontainerAfvalcontainerpasAfval GFTAfvalkalenderAfval ophalenAfval scheidenAgendaAirborneAttentieAutoBedrijventerreinBegraafplaatsBegrotingBelastingenBetaaldatums uitkeringBevolkingBevrijdingBezwaar en beroepBijstandsuitkeringBladeren opruimenBouwen en verbouwenBouwprojectenBrandgevaarBriefBuitengebiedBurgemeesterChatComputerComputerregelingContact gemeenteDocumentenDuurzaamheidEconomie werk en inkomenEikenprocessieElektrisch ladenElektrisch rijdenEnergietransitieEvenementenF1FietsGeboorteGebruiker centraalGebruiker ingelogdGebruikersvraagGeluidGemeenteraadGeniva locatieGezichtGladheidGrafiekGrofvuilHerdenkingHondenbelastingHoogbouwHorecaHorecavergunningenHuisHuis en omgevingHulp huishoudenHulpmiddelen vindenID-kaartIn en om uw huisInformatieInformatie en betalenInkomenInspraakJeugdKennisKerstbomenKind en familieKlachtKoningsdagKopen en hurenKopen en verkopenLeerlingenvervoerLet opLiefdadigheidLocatieManegeMeeuwenoverlastMeldingMelding omgevallen boomMelding openbare ruimteMelding straatverlichtingMobiliteitMonitor agrofoodMonitor duurzaamheidMonitor sociaalMonitor virusMonitor woningmarktNatuurlandschapNieuwsbriefOmgevingOmgevingsvergunningOnderhoudOndernemenOnderscheidingenOnderwijsOntheffing milieuzoneOpeningstijdenOpeningstijden winkelsOver de gemeenteOver de stadOverlijdenParkeerkostenParkeerplattegrondParkeervergunningParkeervoorziening gehandicaptenParkerenParkeren bedrijvenParticipatie campagneParticipatie checklistParticipatie likeParticipatie pitchParticipatie planParticipatie uitvoeringPaspoortPaspoort BelgiëPaspoort ID-kaart gecombineerdPaspoort ID-kaart gecombineerd BelgiëPrijskaartjeRaad en collegeReclameRecreatieRegeling laag inkomenRijbewijsSchoolkostenregelingSinterklaassmileSociaal zorg en welzijnSportSport culturele activiteitSportkleding muziekinstrumentenStation sneltreinStation stoptreinStookverbodStrandSubsidieTemperatuur meldingToegankelijkheidTrouwen en geregistreerd partnerschapTuinbouwUittrekselUw gemeenteUw wijkVacaturesVaccinatieVeerbootVeilige wijkVergaderenVergoeding energiekostenVergunning algemeenVerhuizenVerkiezingenVervoersvoorzieningVirusVlagVluchtelingen opvangVoedingVrijwilligerswerkVuurwerkWandelenWerkzaamhedenWijkteamWinkelenWinkelwagenWMOWoning zoekenWOZ-waardeZoekenZwemabonnementZwemmenhamburgerhero-wave-althero-wavehero-waveshomeinstagram-squareinstagramlinkedin-squarelinkedinlogo-doorstroompuntminmuteActueelnewsletterpauseplayplusresetsearchsizesmilespeakertwitter