Helpt jongeren op weg naar school, werk of dagbesteding

School

Kiezen van een opleiding

Wil je een opleiding volgen, maar weet je niet precies welke? Wij kunnen je helpen. We kunnen bijvoorbeeld een interessetest of  capaciteitentest doen. Dan zie je waar je goed in bent en welke opleiding bij je past.

MBO Onderwijs

MBO staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Het is onderwijs dat aansluit op het voortgezet onderwijs. Het VMBO bereidt je voor op het MBO. Ook als je een havo diploma hebt, of een ander diploma hebt gehaald, kun je studeren aan het MBO.

Heb je praktijkonderwijs gedaan of heb je je VMBO-diploma niet gehaald? Dan kan je een entree opleiding, ook wel Startcollege genoemd, doen op het MBO.

De MBO-opleidingen bereiden je voor op het uitoefenen van een vak of beroep. Er zijn verschillende MBO-opleidingen in Friesland:

Leerwerkbaan vinden

Heb je een leerwerkbaan nodig en lukt het je niet om die zelf te vinden? Dan kunnen wij je helpen. Het Doorstroompunt heeft contacten met bedrijven en organisaties in Friesland waar je terecht kunt.

Tussenjaar

Ben je bezig met een studie of opleiding, maar is het toch niet wat je wilt? Dan wil je misschien een tussenjaar om uit te kunnen zoeken wat je dan wel wilt. Ook dan kunnen we je helpen. Samen kunnen we kijken wat voor opleiding wel bij je past. Of wat voor werk je tijdens je tussenjaar zou kunnen doen.

 

 

Geld

Een opleiding volgen kost geld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een HBO of MBO opleiding? Dan moet je lesgeld betalen. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Ga je een MBO of HBO opleiding volgen? Dan kun je studiefinanciering aanvragen. Je kunt ook een OV-kaart aanvragen. Daarmee kun je met het openbaar vervoer naar school reizen. Kijk op de website van DUO voor meer informatie of om studiefinanciering aan te vragen. Daarvoor heb je wel een DigiD nodig.

Ben jij 18 jaar of ouder en studeer je nog? Kun jij geen bijbaantje krijgen omdat je een handicap of een andere beperking hebt? Dan kun je misschien wat extra geld van de gemeente krijgen.

Stoppen met school

Mocht je toch stoppen met school, dan meldt je school jou aan bij het Doorstroompunt van jouw regio. Probeer wel om je school af te maken, dat is eigenlijk altijd beter. Door zonder diploma van school te gaan, heb je minder kans op werk en meer kans op problemen.

Agendaarrow-linkcalendarcaret-downchevronclose-menuclosecontrastdocumentellipsefacebookframeAanmeldenActueelAfvalAfvalcontainerAfvalcontainerpasAfval GFTAfvalkalenderAfval ophalenAfval scheidenAgendaAirborneAttentieAutoBedrijventerreinBegraafplaatsBegrotingBelastingenBetaaldatums uitkeringBevolkingBevrijdingBezwaar en beroepBijstandsuitkeringBladeren opruimenBouwen en verbouwenBouwprojectenBrandgevaarBriefBuitengebiedBurgemeesterChatComputerComputerregelingContact gemeenteDocumentenDuurzaamheidEconomie werk en inkomenEikenprocessieElektrisch ladenElektrisch rijdenEnergietransitieEvenementenF1FietsGeboorteGebruiker centraalGebruiker ingelogdGebruikersvraagGeluidGemeenteraadGeniva locatieGezichtGladheidGrafiekGrofvuilHerdenkingHondenbelastingHoogbouwHorecaHorecavergunningenHuisHuis en omgevingHulp huishoudenHulpmiddelen vindenID-kaartIn en om uw huisInformatieInformatie en betalenInkomenInspraakJeugdKennisKerstbomenKind en familieKlachtKoningsdagKopen en hurenKopen en verkopenLeerlingenvervoerLet opLiefdadigheidLocatieManegeMeeuwenoverlastMeldingMelding omgevallen boomMelding openbare ruimteMelding straatverlichtingMobiliteitMonitor agrofoodMonitor duurzaamheidMonitor sociaalMonitor virusMonitor woningmarktNatuurlandschapNieuwsbriefOmgevingOmgevingsvergunningOnderhoudOndernemenOnderscheidingenOnderwijsOntheffing milieuzoneOpeningstijdenOpeningstijden winkelsOver de gemeenteOver de stadOverlijdenParkeerkostenParkeerplattegrondParkeervergunningParkeervoorziening gehandicaptenParkerenParkeren bedrijvenParticipatie campagneParticipatie checklistParticipatie likeParticipatie pitchParticipatie planParticipatie uitvoeringPaspoortPaspoort BelgiëPaspoort ID-kaart gecombineerdPaspoort ID-kaart gecombineerd BelgiëPrijskaartjeRaad en collegeReclameRecreatieRegeling laag inkomenRijbewijsSchoolkostenregelingSinterklaassmileSociaal zorg en welzijnSportSport culturele activiteitSportkleding muziekinstrumentenStation sneltreinStation stoptreinStookverbodStrandSubsidieTemperatuur meldingToegankelijkheidTrouwen en geregistreerd partnerschapTuinbouwUittrekselUw gemeenteUw wijkVacaturesVaccinatieVeerbootVeilige wijkVergaderenVergoeding energiekostenVergunning algemeenVerhuizenVerkiezingenVervoersvoorzieningVirusVlagVluchtelingen opvangVoedingVrijwilligerswerkVuurwerkWandelenWerkzaamhedenWijkteamWinkelenWinkelwagenWMOWoning zoekenWOZ-waardeZoekenZwemabonnementZwemmenhamburgerhero-wave-althero-wavehero-waveshomeinstagram-squareinstagramlinkedin-squarelinkedinlogo-doorstroompuntminmuteActueelnewsletterpauseplayplusresetsearchsizesmilespeakertwitter