Helpt jongeren op weg naar school, werk of dagbesteding

Jongeren tot 18 jaar

Leer- en kwalificatieplichtig

Ben je tussen de 5 en 16 jaar oud? Dan ben je leerplichtig. Dat betekent dat je verplicht naar school moet.

Tussen de 16 en 18 jaar oud, ben je kwalificatieplichtig. Dat betekent dat je verplicht een diploma moet halen van havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).

Uitzondering of toch niet?

Doe je praktijkonderwijs of volg je onderwijs in de uitstroomprofielen arbeid of dagbesteding op het voortgezet speciaal onderwijs (VSO)? Dan geldt de kwalificatieplicht niet voor jou.

De kwalificatieplicht is een onderdeel van de Leerplicht. Dit betekent dat je ook nog verplicht naar school moet als je nog geen diploma hebt van havo, vwo of mbo niveau 2 of hoger.

 

Mbo-leerplichtambtenaren

Ben je student op het mbo? Woon je in regio Friesland Noord? En ben je nog geen 18 jaar? Dan kun je te maken krijgen met de mbo-leerplichtambtenaar. Dit zijn Anita Beekhuizen en Baukje de Jager

De belangrijkste taken van de leerplichtambtenaar zijn:

  • het voorkomen van schoolverzuim;
  • voorkomen van voortijdig schoolverlaten
  • en toezicht houden op het naleven en het uitvoeren van de leerplichtwet.

Als je als student regelmatig te laat komt of zonder afmelding niet op school verschijnt, dan is jouw school wettelijk verplichting om dit te melden bij de afdeling leerplicht.

Agendaarrow-linkcalendarcaret-downchevronclose-menuclosecontrastdocumentellipsefacebookframeAanmeldenActueelAfvalAfvalcontainerAfvalcontainerpasAfval GFTAfvalkalenderAfval ophalenAfval scheidenAgendaAirborneAttentieAutoBedrijventerreinBegraafplaatsBegrotingBelastingenBetaaldatums uitkeringBevolkingBevrijdingBezwaar en beroepBijstandsuitkeringBladeren opruimenBouwen en verbouwenBouwprojectenBrandgevaarBriefBuitengebiedBurgemeesterChatComputerComputerregelingContact gemeenteDocumentenDuurzaamheidEconomie werk en inkomenEikenprocessieElektrisch ladenElektrisch rijdenEnergietransitieEvenementenF1FietsGeboorteGebruiker centraalGebruiker ingelogdGebruikersvraagGeluidGemeenteraadGeniva locatieGezichtGladheidGrafiekGrofvuilHerdenkingHondenbelastingHoogbouwHorecaHorecavergunningenHuisHuis en omgevingHulp huishoudenHulpmiddelen vindenID-kaartIn en om uw huisInformatieInformatie en betalenInkomenInspraakJeugdKennisKerstbomenKind en familieKlachtKoningsdagKopen en hurenKopen en verkopenLeerlingenvervoerLet opLiefdadigheidLocatieManegeMeeuwenoverlastMeldingMelding omgevallen boomMelding openbare ruimteMelding straatverlichtingMobiliteitMonitor agrofoodMonitor duurzaamheidMonitor sociaalMonitor virusMonitor woningmarktNatuurlandschapNieuwsbriefOmgevingOmgevingsvergunningOnderhoudOndernemenOnderscheidingenOnderwijsOntheffing milieuzoneOpeningstijdenOpeningstijden winkelsOver de gemeenteOver de stadOverlijdenParkeerkostenParkeerplattegrondParkeervergunningParkeervoorziening gehandicaptenParkerenParkeren bedrijvenParticipatie campagneParticipatie checklistParticipatie likeParticipatie pitchParticipatie planParticipatie uitvoeringPaspoortPaspoort BelgiëPaspoort ID-kaart gecombineerdPaspoort ID-kaart gecombineerd BelgiëPrijskaartjeRaad en collegeReclameRecreatieRegeling laag inkomenRijbewijsSchoolkostenregelingSinterklaassmileSociaal zorg en welzijnSportSport culturele activiteitSportkleding muziekinstrumentenStation sneltreinStation stoptreinStookverbodStrandSubsidieTemperatuur meldingToegankelijkheidTrouwen en geregistreerd partnerschapTuinbouwUittrekselUw gemeenteUw wijkVacaturesVaccinatieVeerbootVeilige wijkVergaderenVergoeding energiekostenVergunning algemeenVerhuizenVerkiezingenVervoersvoorzieningVirusVlagVluchtelingen opvangVoedingVrijwilligerswerkVuurwerkWandelenWerkzaamhedenWijkteamWinkelenWinkelwagenWMOWoning zoekenWOZ-waardeZoekenZwemabonnementZwemmenhamburgerhero-wave-althero-wavehero-waveshomeinstagram-squareinstagramlinkedin-squarelinkedinlogo-doorstroompuntminmuteActueelnewsletterpauseplayplusresetsearchsizesmilespeakertwitter